Kunnen we binnenkort op zonnebrandstof vliegen?

Even het vliegtuig nemen voor een zonvakantie of een stedentrip. Het is leuk, maar helaas is de CO2-uitstoot slecht voor de planeet. En alternatieven voor de vervuilende brandstof zijn er niet. Binnenkort wel? Hoogleraar duurzame plasma-scheikunde Gerard van Rooij werkt bij DIFFER, het Nederlands instituut voor fundamenteel energieonderzoek. Hij probeert van opgevangen CO2 een duurzame brandstof te maken.

Wij maken nieuwe brandstof van opgevangen CO2

Wat doen jullie precies?

“We gebruiken opgevangen koolstofdioxide, of CO2, en maken daar opnieuw brandstof van. Ook een optie is om CO2 onder de grond op te slaan, maar dat is erg duur. Daar bieden wij een alternatief voor: hergebruik.”

Hoe maken jullie brandstof van CO2?

“We hebben een plasma-apparaat ontwikkeld. Het heeft het formaat van een keukenmagnetron. In een buisje van 3 centimeter doorsnede maken we het plasma. Vervolgens gaat CO2 erin en komt koolmonoxide, of CO, eruit. Als je dat combineert met waterstof krijg je synthetische brandstof.”

Wat is plasma?

“Een gas waar elektrisch geladen deeltjes in zitten. Die noemen we elektronen en ionen. Daardoor geleidt het gas elektriciteit. Wij brengen de geladen deeltjes in beweging en daardoor komt er energie in gas.”

Dus we kunnen milieuvriendelijk met het vliegtuig of de auto reizen, ook al gebruiken we gewoon kerosine en benzine?

“Ja, als je al die stappen in het proces met zonne-energie doet, heb je zonnebrandstof en dat is milieuvriendelijk.”

Maar er wordt nu nog geen zonnebrandstof gemaakt?

“We kunnen deze milieuvriendelijke brandstof wel maken, maar het probleem is dat het erg duur is om waterstof en CO met zonne-energie te produceren. We onderzoeken nu hoe we dat efficiënter en dus goedkoper kunnen maken.

Waarom doe je dit onderzoek?

“Ik kan er mijn expertise in kwijt en maak me zorgen over het klimaat. Ik zou dus graag zien dat er meer duurzame energie gebruikt gaat worden. Aan die overgang draag ik graag bij.”