Wat zijn de gevolgen van de plastic soep?

Plastic soep in de oceaan – zelfs Kinderen voor Kinderen zingen tegenwoordig over al dat ronddrijvende plastic. Microbioloog Linda Amaral-Zettler doet onderzoek naar kleine organismen op microplastics, hele kleine stukjes plastic in de zee. Ze werkt bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel.

Hoe lang bestaat plastic al?

“Het is in 1907 uitgevonden en werd in de jaren vijftig en zestig populair.”

Zit er veel plastic in de Waddenzee?

“Ik vind het erg om te zien hoeveel je soms op het strand kunt vinden. Vorig jaar zijn veel zwarte plastic korrels aangespoeld. Ze lijken op kiezelstenen. Waarschijnlijk komen ze uit Engeland.”

Je doet ook onderzoek op oceanen?

“We maken af en toe reizen naar een van de vijf plekken waar heel veel afval bij elkaar drijft en verzamelen wat van het plastic. Begin dit jaar zijn we van Kaapstad naar de zuidelijke Atlantische Oceaan gevaren en vorig jaar van de Azoren naar Sicilië. We hebben ook technieken ontwikkeld om de kleine stukjes plastic uit het water te halen, maar dat is nog arbeidsintensief.”

Wat doe je met het plastic?

“We onderzoeken de plasticdeeltjes van 5 millimeter en kleiner in het laboratorium. We proberen erachter te komen hoe ze zich in oceanen gedragen, waar ze vandaan komen, hoe lang ze al ronddrijven en hoe ze de omgeving beïnvloeden. Microben, dat zijn hele kleine organismen, zoals bacteriën, kunnen zich hechten aan het plastic. Vervolgens kunnen ze terecht komen in delen van de oceaan waar ze normaal niet voorkomen.”

Door mijn werk hoop ik de planeet een beetje schoner en veiliger te maken

Wat zijn de gevolgen?

“Organismen kunnen als ze op plastic zitten ziektes krijgen of er kunnen algen ontstaan. Daardoor neemt de zuurstof in het water af, het kan minder licht worden en er kunnen giffen vrijkomen.”

Waarom doe je dit onderzoek?

“Het is belangrijk om te weten wat de invloed van plastic op microben is, want zonder ze kunnen we niet leven. Ze kunnen ons ziek maken, maar maken ons ook beter. Ze zijn bijvoorbeeld ook nodig voor ons voedsel. Door mijn werk hoop ik de planeet een beetje schoner en veiliger te maken.”