Wat zegt de wetenschap over corona, virussen, pandemie en vaccins?

Een ban op handen schudden, afgelastingen, massaal thuiswerken en groepsimmuniteit. Het gaat razendsnel met de ontwikkelingen omtrent het nieuwe coronavirus dat zich over de hele wereld verspreidt. Er worden in Nederland, maar ook wereldwijd, allerlei maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan en het aantal besmettingen zoveel mogelijk te spreiden in tijd. Bij teveel coronabesmettingen in kort tijdsbestek kan de zorgcapaciteit ontoereikend worden. Wetenschappelijke kennis, feiten en onderzoek zijn van enorm belang om oplossingen te vinden en de uitbraak te bestrijden.

Het virus dat in december 2019 uitbrak in Wuhan, China kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Er is vooralsnog geen geneesmiddel voorhanden. Meerdere organisaties werken aan het ontwikkelen van een medicijn en vaccin. Wel kunnen, afhankelijk van de klachten, de griepachtige symptomen verminderd worden, zodat ons eigen immuunsysteem de tijd krijgt om het virus te bestrijden. Hoe is dit nieuwe virus ontstaan? Hoe word je er ziek van? Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse wetenschappers via gratis colleges antwoord op deze vragen en meer.  Zo vertelt Professor Menno de Jong van het Amsterdam UMC wat de wetenschap zegt over virussen.

Video Thumbnail

Hoe en waarom verspreiden virussen zich zo snel? Johan van Leeuwaarden (TU Eindhoven) vertelt hierover.

Video Thumbnail

Volgens viroloog Marion Koopmans (ErasmusMC) creëren wij, door de ontwikkelingen van onze moderne maatschappij, steeds meer een wereld waar gevaarlijke virussen zich veel makkelijker en beter kunnen verspreiden. Waarom zijn wij niet goed voorbereid op een pandemie zoals het coronavirus?

Video Thumbnail

Waarom zijn er nog geen succesvolle vaccins tegen alle infectieziektes? Het antwoord geeft immunoloog Huub Savelkoul (WUR).

Video Thumbnail

 

Bekijk actuele informatie en vragen & antwoorden over het coronavirus (COVID 19) op rivm.nl